شمع خودرو با وجود این که قطعهای کوچک به نظر میرسد اما از جمله مهمترین قطعات خودرو است و باید توجه ویژهای به سلامت آن داشت.
وظیفه شمع خودرو چیست؟
شمع خودرو قطعهی کوچکی است که درون سیلندر خودرو قرار میگیرد. ولتاژ از یک سو به شمع وارد شده و از سوی دیگر شمع وظیفه دارد که این ولتاژ را به جرقه تبدیل کند تا مخلوط هوا و بنزینی که در سیلندر وجود دارد از طریق این جرقه منفجر شده و به این ترتیب انرژی مورد نیاز موتور تأمین شود.
علائم خرابی شمع خودرو
اگر شمع خراب باشد و نتواند کار خود را انجام دهد موتور نیز به درستی کار نخواهد کرد. در این بین گفته میشود که موتور اصطلاحاً خامسوزی دارد. همین خامسوزی میتواند در نهایت کاتالیست خودرو را درگیر سازد و موجب شود که آلایندگی خودرو تا حد زیادی افزایش یابد.
مشکل دیگری که ممکن است به هنگام خرابی شمع خودرو بروز کند این است که فرآیند استارت زدن دشوار میشود، خصوصاً اول صبح زمستانی که سرما هم در ماجرا دخیل شده است.
افزون بر این، به هنگام دور گرفتن موتور نیز ممکن است صداهایی از اگزوز به گوش برسد، صداهایی که گاهی برای برخی خودروها همراه است.
ضمناً سیاه شدن شمع خودرو نیز میتواند علامت دیگری از خرابی شمع خودرو باشد. در کل به طور خلاصه میتوان موارد زیر را به عنوان علائم خرابی شمع خودرو معرفی کرد:
- مشکل در استارت خوردن موتور
- مشکل در شتابگیری
- لرزش ماشین
- روشن شدن چراغ چک
- سیاه شدن شمع خودرو
نکاتی در ارتباط با شمع خودرو و پیشگیری از خرابی شمع خودرو
۱- در حال حاضر انواع مختلفی از شمعهای خودرو در بازار هستند از جمله: شمع گرم، شمع سرد، شمع نیکلی، شمع ایریدیومی، شمع پلاتینیومی و شمع چند الکترودی.
شمع گرم برای موتورهایی است که دمایشان پایین است. این نوع شمعها گرمای خود را سختتر از دست میدهند. شمع سرد اما برای موتورهایی است که دمایشان بالا است. پایهی این نوع شمعها برخلاف شمعهای گرم کوتاه است. جنس الکترودهای به کار رفته در شمع نیکلی از آلیاژ نیکل بوده و همچنین طول عمر کمی دارد. به ترتیب شمع ایریدیومی و شمع پلاتینیومی نیز هر یک الکترودهایشان از جنس ایریدیوم و پلاتینیوم است. دست آخر شمع چند الکترودی دارای چند الکترود منفی است که این امر موجب عمر بالای این نوع شمع شده است.
۲- برقی که به شمع میرسد تا شمع آن را به جرقه تبدیل کند از طریق کویل تأمین میشود. بنابراین خرابی کویلها نیز دست آخر به اختلال در عملکرد شمعها منجر خواهد شد.
۳- گفته میشود که هر ۱۵ هزار یا هر ۲۰ هزار کیلومتر شمع را تعویض کنید. البته این امر به موارد مختلفی بستگی دارد. اما در کل بهتر است هر ۱۵ هزار کیلومتر و یا هر دو سال یک بار نسبت به تعویض شمع اقدام کنید. تعویض شمع خودرو هزینهی زیادی نیاز ندارد و چه بهتر که این مورد زود به زود انجام شود.
۴- در صورتی که با علائم خرابی شمع خودرو مواجه شدید، درنگ نکنید و خودرو را جهت تعویض شمعها به متخصص بسپارید. طولانی شدن خرابی شمع خودرو به تدریج باعث مشکلاتی دیگر میشود و به همین دلیل است که باید خیلی زود نسبت به تعویض شمع خودرو اقدام کنید.
نظر دهید